תוכנית להעצמת העולה החדש בדרכו לקליטה נכונה בחברה הישראלית

תוכנית להעצמת העולה החדש בדרכו לקליטה נכונה בחברה הישראלית

התוכנית מספקת עולם עשיר של תוכן ישראלי מרתק בתחומי התרבות והחברה. לצד הקניית הידע החיוני הנותן לעולים מענה לשאלות המטרידות אותם ומלווה אותם בתקופת ההסתגלות.  

לפרטים
תנועת הערבות לאיחוד העם

תנועת הערבות לאיחוד העם

"תנועת הערבות לאיחוד העם" היא תנועה חינוכית-חברתית, א-פוליטית, שהציבה לה למטרה להעלות את ערך הערבות ההדדית למרכז השיח הציבורי בחברה הישראלית. אנו סוברים כי רק בדרך זו נצליח להתמודד עם האתגרים המורכבים בפניהם אנו ניצבים כחברה

אודות התנועה
תוכנית העשרה לשיפור מיומנויות חברתיות ותקשורת בין-אישית בקרב אסירים

תוכנית העשרה לשיפור מיומנויות חברתיות ותקשורת בין-אישית בקרב אסירים

עולמות התוכן והכלים הנרכשים בתוכנית ממשיכים ללוות את האסירים מעבר לתקופת שהותם בכלא, ומשפיעים לטובה על סיכויי השתלבותם בחברה הישראלית.

לפרטים
התמודדות עם בעיית הבדידות בגיל השלישי

התמודדות עם בעיית הבדידות בגיל השלישי

תקופת הקורונה הציפה אל מול עינינו עד כמה בעיית הקשישים הגלמודים חריפה, מהווה הפסד חברתי קשה ומצריכה פתרון חברתי עמוק ומיידי.

לפרטים
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
שגיאה
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 53

ראשי

"כיצד נעשתה ישראל קפיטליסטית" מאת אמיר בן פורת | על קפיטליזם וגעגועים

"מי שיקשיב לשתיקותיהם של יושבי המאהלים ושל תומכיהם הרבים יגלה שהסיפור הוא לא רק קריסתו של מעמד הביניים בעקבות ביזת הנכסים שהשתוללה בישראל בעשורים האחרונים, אלא הוא קודם לכל סיפור של געגוע. געגוע למה שפעם היה כאן. געגוע למה שהיה אמור להיות פה עכשיו".

לדעת יובל אלבשן אנו מתגעגעים לאתמול ,לעבר מדומיין לחלוטין, אך גם אם מדומיין הוא, התלישות שנוצרת בעטיו בהווה היא אמיתית. יותר מכך,החיבור בין עבר מדומיין לבין הווה מנוכר רק מעצים את הגעגוע.

אלבשן סבור שזו הסיבה להצלחת המחאה החברתית בקיץ הזה. צעירי המאהלים הצליחו להפעיל אצל מרבית יושבי הארץ הזאת את בלוטות הגעגוע. האור בעיניים, האמונה התמימה, האמיתות הפשוטות.

אולם ספרו של אמיר בן פורת, "כיצד נעשתה ישראל קפיטליסטית?"  מגלה לנו שאנו מתגעגעים לא בהכרח למה שבאמת היה. מחקרו קבע ש"ישראל מעולם לא הייתה מדינה סוציאליסטית".

"אז למה מתגעגעים ההמונים? שואל אלבשן,"מאיפה עולה ריח הגעגוע, אם למעשה שום דבר לא השתנה ומההתחלה היה (כמעט) אותו דבר?"

לאחר שהעלה המחבר את השאלות הנוקבות בקשר לגעגועי ההמון, שם סיג לדבריוואמר "זה היה שונה. החלומות היו שונים, השאיפות היו אחרות, המצפן המוסרי שלפיו חיו פה האנשים היה אחר. הכבוד ניתן לפקידי ציבור שראו בעבודתם שליחות ציבורית ולא לאלה מבין פקידיו שעשו שימוש במשרתם הציבורית כדי לקדם את עצמם... החלומות והערכים הנשאפים היו אחרים והם ריפדו את החיים שהיו קשים כבר אז. היום אפילו הריפוד הזה נלקח מאיתנו - מה שהופך את החיים לנעדרי תקווה וככאלה, לבלתי נסבלים. "כשבאנו לארץ היה לנו הרבה ולארץ לא היה כלום", מצטט נתן זך בספר "מות אמי" את מה שאמו מספרת לו: "עכשיו יש לארץ הרבה ולנו אין כלום".

צרורות של מילים גבוהות, טוען אלבשן, נשמעים ברוטשילד, על צדק, שוויון חברתי ושאנו צריכים להיות "אור לגויים", ואז אדם נזכר ויש בליבו געגוע לעולם שאולי היה ואולי לא.

  • יובל אלבשן הוא עורך דין, פעיל חברתי וסופר. כיום משמש כסמנכ"ל עמותת ידיד ומנהל רשת מרכזי הזכויות שלה בפריפריה הענייה של ישראל

קישור למאמר המקורי